Onze methode

Learning by doing

Wij geloven dat iedereen kan inspireren, die onderzoek wil doen naar zijn of haar:

  • Publiek: wat is hun belevingswereld en hoe kun je daarbij aansluiten.
  • Verhaal: wat is jouw originele insteek en hoe geef je een effectieve structuur aan je presentatie.
  • Bezieling: waarom is wat je zegt belangrijk voor jou.
  • Coping mechanismen: hoe ga je om met spanning en hoe kun je de relatie met je publiek verstevigen.
  • Eigenheid: wat is jouw spreekstijl en hoe kun je die optimaal inzetten.

Wij hebben bewezen methoden en oefeningen ontwikkeld om je hierbij te helpen, ondergebracht in de drie basiselementen van presenteren: inhoud, voordracht & mindset. 

In onze trainingen en coachings wisselen we theorie af met vooral veel oefenen. Want Speak to Inspire gelooft dat er maar één manier is om presenteren te leren: door het te dóen. Onze trainers putten daarbij uit een breed palet aan oefeningen uit de werelden van retorica, theater en psychologie.

Inhoud

Speak to Inspire heeft een unieke methode ontwikkeld om je presentatie de structuur te geven waarmee je de aandacht van je publiek pakt en vasthoudt. 

Naast een opbouw waarmee je de energie van je publiek managet, spanning creëert en focus aanbrengt, is van groot belang dat je verbinding weet te maken met je publiek. Door je verhaal persoonlijk te maken en door stil te staan tegen wie je spreekt en aan te sluiten bij hún belevingswereld.

Met storytellingtechnieken kun je jouw boodschap tot de verbeelding laten spreken en tot het gevoel spreken. Abstracte informatie kan zo tastbaar gemaakt worden, waardoor je publiek zich ermee kan identificeren en dat wat je wil overbrengen, zich sneller eigen maakt.

Voordracht

We geloven dat er maar één manier is om presenteren te leren: door het te doen!

Met ervaringsgerichte oefeningen ontdekken sprekers hun eigen stijl. Aan de hand van videobeelden zien ze hoe ze overkomen, wat werkt en waar ruimte ligt voor verbetering.

De interventies van de trainer of coach zijn erop gericht om de eigen mogelijkheden verder te ontdekken en te ervaren wat ander gedrag met jezelf en het publiek doet. Daarbij zetten we aan tot bewustwording van en experimenteren met stemgebruik, lichaamstaal en manieren van contact maken.

Met speciaal ontwikkelde improvisatie-oefeningen ervaren sprekers hoe je kunt switchen tussen verschillende stijlen en hoe dat de relatie met je publiek beïnvloedt.

Mindset

Presenteren is topsport. Niet in de laatste plaats omdat de spotlight zenuwen en stress met zich mee kunnen brengen. Hoe kun je omgaan met belemmerende overtuigingen en zenuwen, en werkelijk aanwezig zijn in het moment? In onze trainingen en coachings reiken we hier effectieve manieren voor aan.

Evenzo belangrijk is de intentie waarmee je je presentatie geeft. In een tijd van 'back-to-back meetings' en hoge werkdruk extra van belang om stil te staan bij wat je wil bereiken en welke toon en houding daarbij passen.

Waar het uiteindelijk allemaal om draait: weet je een succesvolle relatie te leggen met je publiek. Het publiek heeft behoefte aan leiderschap, authenticiteit en verbinding. Met onze "Patronen-aanpak" zoomen we in op de invloed die jouw coping mechanismen hierop hebben en hoe je jouw relatie kunt verstevigen.

Belangrijke kaders

Het verbeteren van spreekvaardigheid vraagt nogal wat van sprekers. Je moet je kwetsbaar durven opstellen, openstaan voor feedback, met een kritisch en vooral ook mild oog naar jezelf kunnen kijken en oude gedragingen durven loslaten. Daarmee experimenteren kan alleen in een veilige omgeving. Die proberen we dan ook te allen tijde te bieden. 

Om sprekers goed op weg te helpen het geleerde in praktijk te brengen zijn meerdere contactmomenten essentieel. Wij streven daarom naar meerdere sessies met een groep of coachee; alleen dan kunnen we via bewustwording tot verandering aanzetten en deze laten beklijven.

Maar the proof in the eating: doen, doen, doen is de enige manier om verandering te bestendigen. Dus is het voor de opdrachtgever van belang om (onderling) oefenen en doen te stimuleren. We denken graag mee hoe dit te realiseren.