Vier tips voor jouw inspirerende TED-talk

“Ideas worth spreading”, met die missie begon TED in 1984 aan haar eerste conferentie. Inmiddels is TED uitgegroeid tot hét sprekersplatform voor innovatieve ideeën en originele denkers.

TED-talks zijn bedoeld om te inspireren. Met een origineel idee, maar ook een aansprekende verteller die dat idee personifieert. Daarnaast is er een strak format: nooit langer dan 12 minuten, geen saaie powerpoints en verbinding aangaan met het publiek. Een goede TED-talk ontstaat dus door de combinatie van een helder idee, een bondig maar inspirerend verhaal, en een spreker die niet bang is zichzelf te laten zien.

Speak to Inspire coachte vele sprekers ter voorbereiding van hun TED-talk, voor o.a. TEDGlobal, TEDxAmsterdam, TEDxHaarlem, TEDxLeiden en TEDxMaastricht.

Vier tips om van je presentatie een inspirerende TED-talk te maken:

TIP 1: Maak je idee belangrijk voor je publiek

Dat jij je eigen idee interessant vindt is natuurlijk een voorwaarde, maar je moet ook zorgen dat je publiek het als belangrijk ervaart! Dus vertel waarom je idee voor hen relevant is en waar het hun wereld raakt. In haar bekende TED talk over Super Chicken start Margaret Heffernan krachtig door meteen duidelijk te maken waarom deze kippen belangrijk zijn voor iedereen die bij een bedrijf werkt.

TIP 2: Ondersteun je verhaal met beelden

Een PowerPoint presentatie waarin tekst wordt opgesomd is echt not done bij TED-talks. Als je al iets wilt laten zien (want: less is more), kies dan voor schermvullende beelden, die je verhaal kracht bij zetten op het juiste moment. Denk aan de beroemde TED-talk waarin de statistieken-goeroe Hans Rosling mythen ontkracht over zogenaamde “ontwikkelingslanden” met het drama en de urgentie van een sportcommentator.

TIP 3: Maak er een show van

Inspirerende sprekers houden niet alleen een praatje, maar maken er een show van. Ze begrijpen de dramaturgie van een verhaal en gebruiken de mogelijkheden van het podium. En vaak ook humor. Kijk maar eens naar de TED Talk van Maz Jobrani, medeoprichter van de Axis of Evil Comedy Tour, die grappen maakt over de uitdagingen en moeilijkheden van het Iraans-Amerikaans zijn.

TIP 4: Oefenen, oefenen, oefenen

Vergis je niet; aan een goede TED-talk gaat soms maanden voorbereidingstijd vooraf. Eerst een heldere en inspirerende verhaallijn structureren en daarna grondig oefenen. Dus ook al heb je een overvolle agenda; maak tijd vrij. TED-sprekers doen die voorbereiding overigens vaak niet alleen, maar werken samen met een coach of regisseur. Zoals Brits fotograaf en fotojournalist Jimmy Nelson, die voor TED Global werd gecoacht door Huib Hudig.

Wil jij meer weten over het succes van TED-talks en zelf ervaren hoe je van jouw presentatie een TED-talk kan maken? Bekijk dan onze Training Presenteren als een TED-talk of ons coachingsaanbod!
Wij geven deze training ook regelmatig in company.