Er is een ‘new kid in town’. Iedereen heeft het erover. Van heinde en verre komt men het bekijken. Want dit zou wel heel speciaal zijn; een ware revolutie ontketenen. Sommigen voorzien het einde ter tijden, anderen een gouden toekomst.
Nee, dit is geen alternatief begin van het kerstverhaal. We hebben het hier over ChatGPT, de futuristische chatbot van OpenAI. Een zelflerend digitaal brein dat je met al je vragen en opdrachten kunt bestoken en vervolgens met één druk op de knop ongekend goede teksten genereert. Coherente antwoorden op je vragen, maar ook essays, blogs en speeches.
Is dit een zegen of een vloek? Niemand weet het, iedereen heeft een mening. Maar of dit nu uiteindelijk HAL 9000 blijkt te zijn of ons gaat redden van de ondergang, laten we er nu vooral ons voordeel mee doen.
Daarom, vier tips hoe ChatGPT je input kan geven voor je (kerst)speech.
1. Geef je opdracht meerdere lagen
Nog nooit gaf een chatbot zulke goed gecomponeerde stukken tekst terug op een vraag of opdracht. Toch wordt al snel duidelijk dat het zijn beperkingen kent. Het systeem is bijzonder goed in het bij elkaar rapen en opdissen van wat mensen ooit hebben geproduceerd. Maar het heeft zelf geen creatief of begrijpend vermogen. Vraag het een kerstspeech te schrijven voor je medewerkers en je krijgt een wat houterige tekst, vol clichés geserveerd. En ook de persoonlijke touch, essentieel om je publiek te raken, ontbreekt logischerwijs.
Hoe je er toch iets bruikbaars uit kunt halen? Bouw je opdracht op uit verschillende deelopdrachten. Zo laat je de tool verschillende soorten informatie met elkaar verbinden en krijg je verrassender resultaten.
Zie bijvoorbeeld het ChatGPT’s antwoord op mijn opdracht “Schrijf een kerstspeech voor accountants, in de stijl van Louis Couperus, met verwijzingen naar het scheppingsverhaal en een oproep voor het nieuwe jaar”.
Of neem, deze, die de afgelopen weken viral ging: “Write a biblical verse in the style of the King James Bible explaining how to remove a peanut butter sandwich from a VCR”.
2. Vraag ChatGPT naar argumenten voor of tegen een stellingname
Waar Google je vraag zo goed mogelijk matcht met bestaande teksten, geeft ChatGPT je op maat gemaakte antwoorden. Je kunt binnen enkele seconden een overzicht krijgen van thema’s en invalshoeken die te maken hebben met je onderwerp, door je onderwerp in een stelling te verpakken en de tool te vragen voor en/of tegen argumenten te geven.
Ook handig als je een boodschap hebt waarvan je weet dat deze op weerstand gaat stuiten: “Geef me een overzicht van de argumenten tegen de stelling…”.
Daarmee heb je geen volledige speech, wel inspiratie.
Hieronder een voorbeeld van hoe dat werkt.
Vervolgens kun je verder inzoomen op één of meerdere van deze argumenten:
3. Geef, voor extra inspiratie, je opdracht (ook) in het Engels
ChatGPT is gevoed met miljarden stukken tekst. Behoorlijk wat meer Engelse dan Nederlandse. Geef je je opdracht in het Engels, kan de tool putten uit miljoenen malen meer data, wat betere en interessantere resultaten oplevert.
4. Lardeer je presentatie of speech met unieke visuals
Heb je met vereende krachten een prachtig verhaal opgetuigd en zoek je er uniek beeldmateriaal bij? Dat treft, want OpenAI heeft ook hier een mooie tool voor: ChatGPT’s zusje DALL.E 2. Dat werkt hetzelfde als ChatGPT, maar genereert beeld in plaats van tekst. Ideaal, want wie de tekst ook schrijft, een beeld zegt nog steeds meer dan 1000 woorden.
ChatGPT is een fascinerend speeltje. En duidelijk is dat het ongekende potentie heeft en nog voor heel wat tumult gaat zorgen. Maar op dit moment is het vooral een onuitputtelijke bron die de menselijke geest kan inspireren. Gelukkig maar…
Speak to Inspire wenst je fijne feestdagen! Of, zoals DALL.E 2 het zou zeggen: