Speech van het jaar 2021!

De nummer drie is voor Mia Mottley, de premier van Barbados, die op de Klimaatconferentie met haar toespraak insloeg als een bom. Hudig: “Er werden meerdere speeches op die conferentie gehouden om de urgentie aan te duiden, maar er was één dame die daar echt een verpletterende indruk maakte.” Als er een internationale poll was gehouden voor beste speech van het jaar, denkt Hudig dat de speech van deze premier de koppositie had gepakt. “Zij ging daar staan en vocht als een leeuwin voor haar land en de mensen die door de opwarming van de aarde in levensgevaar zijn.”


Ze staat volgens Hudig voor haar zaak en belichaamt ook echt de boodschap. Ze weet met heel mooi taalgebruik en hele mooie vergelijkingen een héél sterk punt te maken. “Je zag in de zaal mensen zitten en je zag bij hen de intense belangstelling als er een speech gehouden wordt die echt aankomt.”


In haar speech vertelt Mottley dat de opwarming van twee graden de doodstraf voor Barbados is. Haar volk, de inwoners van Barbados, hebben volgens haar nu actie nodig. Wouters was vooral gecharmeerd van de manier waarop Mottley haar speech deed. “Je ziet daar een vrouw staan waarvan je weet dat het een vrouw van een klein landje is. Een zwarte vrouw. Zij moet echt haar hele gewicht in de strijd gooien om serieus genomen te worden.” Juist met haar lichaam zegt de premier van Barbados volgens Wouters het meest. “Probeer me omver te blazen, het lukt je toch niet.”

De zilveren plek is voor Paxton Smith, een jonge highschool studente die bij haar diploma-uitreiking aan de Highschool in Dalles een toespraak mag houden. Normaal vertellen studenten tijdens deze toespraak over wat ze geleerd hebben en hoe ze de toekomst voor zich zien, maar de jonge Smith deed het even anders. Wouters: “Er staat daar een freule vrouw die heel zenuwachtig is en zich aan het begin ook een paar keer verspreekt. Maar op een gegeven moment komt die diesel op stoom en dan kiest ze ervoor om het over de rechten van jonge vrouwen te hebben. En dan knalt ze erin.”


“Normaal gaat zo’n speech mee met je cv. Je kunt nogmaals vertellen hoe geweldig je was in de klas en wat je aan de wereld gaat bijdragen”, legt Van den Bergh uit. “Zij voelt de zwaarte van dat moment en rond die tijd van de speech gaat het over de abortuswetgeving in Amerika, die gigantisch ingrijpend is. Tegen de technicus die haar wegdraait en tegen de stagemanager die haar probeert terug te brengen naar haar speech in, blijft zij doorgaan met het houden van deze speech. Dat is heel veel moed van een achttienjarige.”

En op 1 stond Pieter Omzigt, voor zijn indrukwekkende bijdrage tijdens het toeslagendebat aan het begin van het jaar. Deze speech van Pieter Omtzigt werd al in januari dit jaar gehouden. “Omtzigt had op 19 januari het thema dat de Nederlandse politiek het hele jaar zou gijzelen, te pakken”, vertelt Van den Bergh. Hudig is ook erg onder de indruk van de toespraak: “De speech is haast on-Nederlands en daardoor echt fascinerend. Het is echt wat Omtzigt in deze speech doet.”


Je kunt het politiek gezien met hem oneens zijn, maar dat deze toespraak insloeg als een bom binnen en buiten de Tweede Kamer heeft een paar duidelijke redenen. Ten eerste omdat het betoog, ook al komt het losjes over, heel sterk in elkaar steekt, een duidelijke kernboodschap: er is iets mis in Den Haag en dat moet veranderen. Ten tweede omdat hij (wellicht hier en daar onbewust) verschillende stijlmiddelen inzet: vraag en antwoord, contrasten, herhalingen, en toch komt het heel natuurlijk over.
3. Omdat je ziet dat het uit zijn tenen komt. Geen politicus die spelletjes staat te spelen, maar iemand die zich met hart en ziel inzet voor zijn zaak.


“Ik geloof deze man.” aldus Huib Hudig