Bij coaching en trainingen vragen deelnemers mij vaak: “Rutger, ben jij zelf eigenlijk nog wel eens zenuwachtig als je een podium op moet?” Mijn antwoord is dan: “Ja, bijna altijd. En daar ben ik blij om”. Als jonge roeier ontdekte ik dat spanning me juist kan helpen. Mijn roeicoach leerde me dat zenuwen een reactie zijn van mijn lichaam wat zich aan het voorbereiden is op een buitengewone prestatie. Alleen dat besef was al helpend. Ik leerde spanning te omarmen in plaats van ertegen te vechten.
De deelnemers aan onze programma’s leren we vandaag de dag een hele krachtige oefening. Een oefening uit de mindfulness. We noemen hem “De Gevoelsspiraal”.
Hij is heel simpel maar ook mega effectief. Laat me je de oefening uitleggen.
We hebben de hele dag door gevoelens en gedachten. Als een pendule slingeren we tussen positieve en negatieve emoties. Je collega vertelt dat de pitch gewonnen is: trots en blij! Volgende moment blijkt het koffieapparaat kapot: irritatie!
We willen graag positieve gevoelens ervaren, negatieve gevoelens drukken we liever weg. Vooral als het erom spant: op het podium bijvoorbeeld! Maar wat gebeurt er dan? Dan loop je het risico dat ze ‘je overnemen’ en krijg je uiteindelijk vecht, vlucht of verschuil reacties met precies de uitwerking die je wilde vermijden (kijk maar eens naar de onderstaande drie filmpjes…)
Bij de wethouder van Ohio, Phil Davidson, zorgt spanning voor een vecht reflex.
Bij regisseur Michael Bay zorgt spanning voor een vlucht reflex.
Bij BMW CEO Harald Krüger zorgt spanning voor een verschuil reflex die uitmondt in een “shutdown”.
Om te voorkomen dat je gekaapt wordt door negatieve gedachten, helpt het om ze hardop uit te spreken. Daarmee geef je jezelf als het ware toestemming deze emoties te ervaren, waardoor ze minder bedreigend voelen. Dit kun je alleen doen, maar het gevoel van opluchting is nog veel groter wanneer je ze deelt met iemand bij wie je je veilig voelt. Nadat je 2 minuten je gevoelens en gedachten hebt benoemd ervaar je meer ontspanning en vrijheid om je verhaal te vertellen. Je luisteraar hoeft alleen maar te luisteren. Raad of goedbedoelde tips zijn niet nodig, de magie zit in het delen waarmee je de pendule weer in beweging zet.
De effecten van deze oefening zijn verbluffend. Niet alleen vermindert het de stress voorafgaand aan een presentatie, ook tijdens het spreken zijn mensen meer aanwezig en in staat in te spelen op wat er op dat moment gebeurt. Hier zit winst voor publiek en spreker; een ontspannen spreker zorgt immers voor een ontspannen publiek. We blijven sociale dieren.
Heb jij het gevoel dat spreekangst je in de weg zit? Neem contact met ons op.