De kracht van een vrouwelijke speech

Dit weekend was de 18de verjaardag van één van mijn kinderen. Dat betekent automatisch bij ons thuis: tijd voor een speech. En het betekent: vechten om wie het mag doen. Dit keer won ik, vooral omdat mijn man zo lief was deze aan mij te gunnen. Maar helemaal loslaten kon hij het ook niet. De dagen voorafgaand bestookte hij me met vragen: wat ga je zeggen? Hoe pak je het aan? Welke verhalen ga je gebruiken? Hoe lang heb je erover nagedacht?

Dit spervuur deed bij mij de vraag rijzen: waar zit de kracht van de vrouwelijk speech? Bestaat er zoiets als een vrouwelijke speech? Zijn wij geneigd dingen te doen of juist te laten?

Tijdens mijn kleine onderzoek kwam ik tot de conclusie dat onderstaande elementen wellicht niet voorbehouden zijn aan vrouwen, maar dat we ze in veel vrouwelijke speeches terugvinden – even alle plichtplegingen over generaliseren daargelaten. Dus iedereen anders, opgelet! En voor diegenen die het al doen: good for you!

1. It is a conversation
Dit is de Oprah manier. Bij haar heb je nooit het gevoel dat je bij een college zit. Een speech voelt bij haar als een dialoog. Door haar losse toon en doordat ze je in haar verhaal betrekt. Door ervaringen universeel te maken. Het zorgt ervoor dat je niet het gevoel hebt dat ze tegen je, maar met je praat. En dat is wat je jouw publiek wilt meegeven: dat ze erbij horen, dat er een verbintenis is.

    2. Show don’t tell
    Inspirerende sprekers laten je hun verhaal ervaren. Ze wekken met een paar treffende details beelden op in je hoofd, waardoor het voelt alsof je erbij was en emoties sneller worden opgeroepen. Opmerkzaamheid is daarvoor een voorwaarde. Hoe bewuster je de wereld om je heen en wat je erin meemaakt ervaart, hoe levendiger je die aan je publiek kunt tonen. Michelle Obama laat zien hoe juist de kleine, ingetogen beschrijvingen haar boodschap maken.

    3. Give voice to the system
    We zijn allemaal onderdeel van systemen. Van vrienden-, werk- en familiesystemen, van maatschappelijke-, mondiale en ecosystemen. Dat betekent: we bestaan vanwege de ander. Door in je speech of presentatie hier rekenschap van te geven en actief je plaats en/of rol in zo’n systeem in te nemen, toon je niet alleen dat je verantwoordelijkheid neemt, maar geef je ook extra gewicht en betekenis aan je verhaal. Zoals bijvoorbeeld Tyler Swift hier haar positie in het systeem pakt door de rechten van LHBTI onder de aandacht te brengen.

    En zoals ik al zei, misschien doe je het al, ga dan vooral zo door. Graag haal ik bij deze de wijze woorden aan van de dochter van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Hij sprak dit weekend in De Balie bij het programma ‘Operatie Interview’. Hij beschreef het moment dat hij was gevraagd voor het ministerschap en aan zijn familie vertelde dat hij het ging doen. Zijn dochter keek hem een paar seconden aan en zei:’ you go girl!’

    Hoe het mij verging? De speech werkte – het was uiteindelijk ook ‘maar’ een thuiswedstrijd – mijn dochter (en de rest van de familie) hield het niet droog bij de momenten naar haar volwassenheid.

    Veel plezier bij jouw volgende speech of presentatie!
    En wil je meer weten over speechen en presenteren? Neem contact met ons op.