Drie geheimen van een inspirerende eindejaarsspeech

Het blijft een magisch moment, de seconden tussen het tikken op het glas en de aanhef van de speech. De belofte nog volledig intact. Het publiek vol verwachting wat er komen gaat. De spreker nog in het duister hoe zijn of haar woorden gaan vallen. Kortom, alles kan nog gebeuren.


En we mogen weer, want de kerst- en nieuwjaarsspeeches staan weer voor de deur. Maar hoe zorg je dat je die belofte inlost?


Als mannetje van 14, 15 jaar vond ik speechen machtig. Met de bravoure en naïviteit van een puber vertrouwde ik erop dat het verhaal op het moment zelf wel zou ontstaan. En dat gebeurde vaak ook. Althans, de lat die je publiek op die leeftijd voor je legt, is zo laag, dat het makkelijk scoren is. Een winnend concept dat in de jaren daarna steeds meer verliezers kende. De onvoorbereide speech op mijn vaders 60ste die met wat gesputter en gemurmel strandde. Het halfbakken idee waarmee ik op haar feest mijn zus toesprak en de feestgangers in vertwijfeling achterliet. De ingeving die nooit kwam, en een vriend opzadelde met een verhaal zonder draad of clou.


Denken dat het wel goed komt bleek in de grotemensenwereld zelden een goed idee. Net als de “beetje moed indrinken” strategie. Nee, ook voor een goede dinner- of andere feestspeech geldt: voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding.


Daarom, voor iedereen die de komende weken tegen het glas wil of moet tikken, hier 3 geheimen om de belofte in te lossen en ze op de banken te krijgen.


1. Zorg voor een heldere structuur


Als publiek hebben we behoefte aan houvast en samenhang. Te vaak kabbelen speeches voort, zonder spanningsboog. Een duidelijke structuur als vertrekpunt nemen, doet al wonderen. Gebruik voor de feestrede bijvoorbeeld:

  • Verrassing (grap/verhaal/vraag aan publiek)
  • Terugblik (wat is er gebeurd?)
  • Analyse (welke conclusies kunnen we daaruit trekken?)
  • Vooruitblik (waar gaat het naartoe?)
  • Afsluiting (kernboodschap/wens)


Hoe dit er in praktijk uit kan zien? Matthew McConaughey doet het ons voor:

Speciaal voor onze nieuwsbrieflezers hebben we dit schema op een handzaam kaartje gezet. Print hem uit, schrijf hem vol en steel de show!

button structuur


2. Maak je publiek de held


We kennen allemaal de speeches waarin iemand vooral zichzelf op het schild hijst. Als publiek worden we daar onrustig of zelfs geïrriteerd van. Mede omdat de spreker ons niet voorziet in die universele basisbehoefte: je gezien voelen. Dat wil niet zeggen dat je geen persoonlijk verhaal kunt vertellen. Sterker, dat kan heel goed werken. Zolang je maar de brug slaat naar je publiek en ze betrekt in je verhaal. Door aan je anekdote een voor je publiek herkenbare waarheid te koppelen maak je hen de held van jouw speech.

Oprah Winfrey geeft hier een prachtig voorbeeld:

3. Pak je moment


Dan is het moment daar, je hebt je goed voorbereid, je tikt tegen het glas. Maar, ineens maakt onzekerheid zich van je meester: “Zit iedereen hier wel op te wachten?”, “Past mijn anekdote wel bij dit moment”, “Is ie niet te cheesy?”, enzovoort. Stemmetjes die je uit je evenwicht halen en je performance beïnvloeden. Bedenk dan: je publiek wil dat je slaagt. Ze willen inspiratie en entertainment en een spreker die staat voor z’n zaak.


Dus mocht “de Monica” in je wakker worden, laat deze woorden van mijn 2-jarige dochter je inspireren: “Als je staat, dan sta je”. Oftewel, recht je rug, pak uit en maak er een feestje van.

Denk je na het lezen van deze tips: Klinkt goed, maar ik heb nog wat hulp nodig?
Meld je dan hier aan voor ons GRATIS webinar ‘Een inspirerende Kerst- of Nieuwjaarsspeech, zo doe je dat.


Mochten we je daar niet treffen, wenst Speak to Inspire je alvast een mooie kerst en een inspirerend nieuwjaar.