Wil je er voor iedereen zijn, ben je er voor niemand, zo luidt een bekende communicatie wijsheid. Dit gaat ook op voor presenteren; een goede presentatie draait om keuzes maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het betekent dat je moet weten waar je verhaal in essentie om draait, dat je de neiging moet onderdrukken om iedereen te vriend te willen houden. En, in het verlengde hiervan, dat je moet durven om één boodschap centraal te stellen. Het leidt tot een paradox: door het risico te nemen mensen van je te vervreemden, kun je meer mensen aan je binden.

Harris en haar team lijken in de valkuil te trappen niet te durven kiezen. Na een veelbelovende start is haar campagne gestagneerd. Ingewijden melden zelfs dat het Harris team in paniek is. Dat hoeft geen slecht nieuws te zijn, in 2015 waren Hillary c.s. rond deze tijd vol vertrouwen en was het Trump team in paniek. Maar naast het feit dat de peilingen nagenoeg 50-50 zijn en Trump weer momentum krijgt in de swing states, heeft Harris nog steeds geen eenduidige boodschap. En dat begint haar serieus parten te spelen.

Afgelopen weken hinkte het Harris team op grofweg 5 kernboodschappen, waar ze maar niet uit konden kiezen.

1) I’m fit for office

Tijdens haar vicepresidentschap heeft ze weinig smoel gekregen. Dat gaf Trump de ruimte haar te framen als communist en een slapjanus op immigratie. Zij probeert dit beeld te keren met haar ‘Happy Warrior’ en nadruk op haar ervaring als openbaar aanklager en procureur-generaal: I’m tough… on crime and on the border. Maar bang om zijn frame te bevestigen spreekt ze Trump’s bizarre plannen rond massadeportatie nauwelijks tegen en zet ze er ook geen duidelijk eigen verhaal tegenover.

2) I’m the change candidate

Harris wil zich ook graag als nieuwe wind positioneren (“We’re not going back!”). Een lastige kaart: Trump doet hetzelfde, én Harris wordt geassocieerd met Biden’s impopulaire beleid. Daar kan ze zich niet te zeer van afkeren, want dat zou ongeloofwaardig zijn en als deloyaal opgevat worden. Een spagaat; en een belangrijke reden waarom George H.W. Bush de enige vicepresident sinds 1836 is die zelf tot president is gekozen.

3) Trump is an existential threat

De "These guys are weird" tactiek is ingeruild voor de alarmbellen. Trump’s steeds extremere aanvallen op Harris en andere Democraten lijken wortel te schieten in de swing states. Voor Harris reden ook haar alarmistische toon op te voeren. Beide kandidaten bedienen zich van het goed-tegen-het-kwaad narratief.

4) Trump is an "unserious man"

Ondertussen blijven ze ook de draak steken met Trump. Door video’s te posten met Trump supporters die vertrekken tijdens zijn speeches. Door hem “unserious” te noemen. En onlangs is Obama van stal gehaald, die tijdens zijn rally’s vol op het orgel gaat over Trump, met als voornaamste doel hem belachelijk te maken. De vraag rijst of het slim is Trump neer te zetten als “unserious”, ridicuul mannetje, terwijl je tegelijkertijd oproept hem als serieuze bedreiging te zien.

5) Harris is Freedom

Het dichtst bij een eigen verhaal komt Harris met haar Freedom insteek. Die staat voor de vrijheid eigen keuzes te maken, waaronder de vrijheid voor de vrouw om over haar eigen lijf te beschikken. Zo kaapte ze dit van oudsher Republikeinse begrip en gaf er mooie anti-Trump spin aan. Maar mede door het gebrek aan focus heeft deze lijn te weinig concrete invulling gekregen.

In zo’n nek-aan-nek race is het van essentieel belang specifieke doelgroepen voor je te winnen en naar de stembus te krijgen. Dat betekent ook dat je je boodschappen aanpast aan de mensen waar je op dat moment tegen praat. Maar die boodschap moet wel gelinkt zijn aan een herkenbare, overkoepelende visie, aangedreven door één kernboodschap. Die overal en altijd worden herhaald. En dit mist al de hele campagne. Vooralsnog hebben ze niet durven kiezen. Ofwel voor een eigen, positief, aansprekend ‘Beloofde Land’. Ofwel voor een all out anti-Trump campagne.

Er hangt zielsveel van af. Het is goed te begrijpen dat het Harris team haar eieren wil spreiden. Maar er schuilt een groot risico in voorzichtigheid.

Uiteindelijk lijken ze in de slotacte toch een keuze te maken. Onlangs lanceerden ze dit spotje en begint Harris Trump onomwonden een fascist te noemen. Benieuwd of het op tijd is.