Blog door Huib Hudig
“Wow! Wat een goeie speech. Ja die kan het.” Dat hoor je vaak, alsof spreken in het openbaar een aangeboren vaardigheid is. Niets is minder waar. Presenteren kun je leren.
Meestal besteden sprekers vooral aandacht aan de inhoud: hoe breng je je boodschap over, hoe raak je mensen met woorden? Maar je lichaamstaal is minstens even belangrijk, dat geldt ook voor je gezichtsuitdrukkingen. Omdat spreken vaak gepaard gaat met spanning, ‘bevriezen’ veel sprekers op het podium. Er staat een emotieloze blik of geforceerde grijns op het gezicht. Ze ontwijken het publiek met hun ogen. Resultaat: het publiek gelooft je niet en haakt af.
Door emoties te tonen in je gezicht maak je je verhaal boeiend en gaat je publiek je vertrouwen. Onechte emoties, zoals lachen zonder dat je ogen lachen, maken mensen juist wantrouwend. Wat wel werkt is dat je zoveel mogelijk ontspant, en je gezichtsexpressie gebruikt om je verhaal te ondersteunen. Laat die emoties komen en deel ze met je publiek. Daarnaast is oogcontact een essentieel onderdeel van iedere presentatie. Door écht naar mensen te kijken, en zinnen te laten inzinken ga je verbinding aan met de zaal. Hieronder de tips voor gezichtsexpressie op een rijtje:
Obama deed dit heel goed in zijn speech over Gun Control. Emoties kosten tijd en Obama neemt deze ook.
Wanneer je je handen gebruikt doet je gezicht vaak als vanzelf mee, zoals bij Jimmy Nelson die we coachten voor zijn TEDtalks.
Een van de redenen dat Mark Rutte gezien wordt als een goed spreker, is dat hij oogcontact maakt en pauzes laat vallen.
Meer weten over presenteren? Lees onze wekelijkse tips, of bel: 020-4204068.