Winnaar Speech van de maand januari 2023

Vorige week mochten Jurjen Van Den Bergh en onze Huib Hudig weer de top 3 samenstellen voor de Speech van de Maand bij de Nieuws BV op NPO Radio 1.

Actrice Jennifer Coolidge haalt de derde plaats. Coolidge maakte indruk met haar toespraak toen ze een Golden Globe won voor beste vrouwelijk bijrol in de alom geprezen tragikomedie ‘White Lotus’.

Op de tweede plaats eindigt de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten Al Gore. Tijdens een panelbijeenkomst op het World Economic Forum hield Gore een tirade over leiders die te weinig doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen: “we falen nog steeds keihard.”

De eerste plek ging naar Jacinda Ardern voor de speech waarin zij aankondigde te stoppen als premier van Nieuw Zeeland.

Huib heeft zelf een decennium in de politiek meegelopen en veel van dit soort speeches voorbereid en aangehoord. Ardern doet wat ze moet doen. Ze somt de belangrijkste winstpunten van haar beleid op en zet haar team in het licht waarmee ze sympathie wint en vertrouwen schept bij haar kiezers. Maar wat de speech zo uitzonderlijk maakt is de ultieme menselijkheid.

In feite zegt ze dit:

Premier van een land zijn is een zware verantwoordelijkheid
Ik ga ermee stoppen
Want mijn tank is leeg.

Ze vervolgt: “…after going on six years of some big challenges, that I am human. Politicians are human. We give all that we can, for as long as we can, and then it’s time.
Een ongekend openhartige en kwetsbare statement die in lijn is met haar ijzersterke communicatie van de afgelopen jaren.

Want wat is het effect op een neutrale toeschouwer? Het doet je realiseren dat politici ook maar mensen zijn. Ons eeuwige geklaag over ‘de graaiers in Den Haag’: Het zijn mensen die hun best doen. En wat terecht en verstandig dat zo iemand als haar tank inderdaad leeg is, niet vastklampt tot het bittere einde, maar die verantwoordelijkheid overdraagt.

Daardoor is deze speech meer dan een standaard afscheid. Het is een verhaal dat je aan het denken zet, je perspectief verbreedt. En dat is wat grote speeches doen.

Zie hier de hele speech terug.