Het hoofd telt, maar het hart ook

Blog door Milou Dijkman

Ieder mens beschikt over masculiene en feminiene eigenschappen, ratio en gevoel, yin & yang. Wie wij zijn als individu, komt het beste tot zijn recht als er balans is tussen die mannelijke en vrouwelijke energie. Dat is voor spreken in het openbaar niet anders.

Toch zie je in presentaties nog steeds een grote focus op de meer ‘mannelijke’ elementen; het analytische, inhoudelijke, doelgerichte verhaal, dat vooral vanuit het hoofd verteld wordt.

De meest indrukwekkende speeches en presentaties zijn die waarbij we worden geraakt in ons hart, en waar we verbinding voelen met de persoon achter de spreker. Natuurlijk is het belangrijk dat je als spreker de hersenen van je publiek bedient met een helder en goed doordacht verhaal. Maar minstens net zo belangrijk is dat je de harten van je publiek bedient. Hoe je dat doet? Hier zijn drie gouden regels:

1. Maak verbinding
Denk minder aan kennisoverdracht en het pluggen van je boodschap, en meer aan verbinding maken met je publiek. In haar veelgeprezen speech tijdens de Democratische Conventie in 2016, begon Michelle Obama met het uitspreken van haar zorgen over de toekomst van haar dochters. Hiermee ging zij een emotionele verbinding aan met haar publiek, dat zich hierin herkende.

2. Spreek vanuit je hart
Laat je publiek voelen dat jij echt gelooft in je boodschap, en waarom je deze belangrijk vindt. Spreek met passie, zoals Meryl Streep tijdens de Golden Globes in januari van dit jaar. In haar emotionele speech haalde ze fel uit naar Donald Trump, en benadrukte ze de kracht van de vrije pers, en de vrijheid van meningsuiting.

3. Stel je kwetsbaar op
Laat niet alleen maar zien wat je weet, maar ook wie je bent. Anno 2017 is de persoon achter de spreker een onmisbare figuur op het podium! Maak je verhaal dus persoonlijk, bijvoorbeeld met behulp van storytelling. Voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm vertelde in zijn 4-mei toespraak (2013) op indrukkende wijze over zijn vader die vocht in de Tweede Wereldoorlog, en over zijn zoon Dennis, die sneuvelde in Afghanistan.