Interview Edith Bosch over haar inspirerende TED Talk

“Niet alleen communiceren met woorden, maar een gevoel overbrengen”

Speak to Inspire interviewde Edith over haar ervaring als public speaker en wat de coaching ter voorbereiding van haar TED talk haar gebracht heeft.


Heb je je altijd comfortabel gevoeld bij spreken in het openbaar?

“Als kind speelde ik al in elke theatervoorstelling op school. Je kan dus zeggen dat mijn liefde voor de spotlight er van jongs af aan inzat. Op mijn tweeëntwintigste ben ik begonnen met het geven van presentaties. Net als bijna iedereen was ook ik in beginsel bang het niet goed te doen en moest ik mezelf overwinnen. Meer zelfbewust zijn hielp mij om goed te kunnen spreken in het openbaar. Dat je als mens het in de vingers krijgt om je comfortabel te voelen bij wie je bent en wat je komt brengen.”

Waarom ben je gestart met een presentatie coach van Speak to Inspire?

“Hoewel ik in mijn huidige werk veel ervaring heb met presenteren voor events, organisaties en op televisie, was het toch weer nieuw toen ik gevraagd werd een TED talk te geven. Er geldt een strak format waarin ik mijn verhaal in maximaal 12 minuten mag vertellen. Gelet op de beperkte tijd van mijn TED talk moest ik de kunst van het weglaten leren. Hoe kom je tot je kernboodschap en vertel je dit met minder woorden. Daarnaast is er bij TED talks minder contact met het publiek mogelijk waar ik normaalgesproken graag gebruik van maak. Samen met Rutger, mijn coach van Speak to Inspire, heb ik mijn verhaal met persoonlijke ervaring kleur gegeven. Ook heeft hij me waardevolle feedback gegeven op mijn voordracht.”

Waar ligt voor jou de kracht van een goede presentatie?

“Voor mij is het belangrijkste om mensen te inspireren. Om als spreker goed na te denken wat je het publiek komt brengen. What’s in it for them? Dat betekent niet dat je altijd iedereen kan pleasen, maar als je één persoon een nieuw perspectief hebt gegeven of hebt weten te raken is dat al geweldig!”

Wat hebben de coaching sessies met Rutger jou opgeleverd?

“Ik vond het fijn om een coach te hebben die objectief naar mijn presentatie keek en de puntjes op de í zette. Met zijn scherpe oog wees hij me op de finesse van kleine gebaren, stiltes laten vallen, rust nemen, je gevoel in het verhaal leggen. Presenteren gaat niet alleen om communiceren met woorden, maar daar komt zoveel meer bij kijken, gevoel overbrengen, inspireren, je open stellen. Dat is voor mij echt de meerwaarde geweest van mijn coaching. Ik kan daar niet genoeg feedback op krijgen. Het kan namelijk altijd beter!”

Reactie van haar coach van Speak to Inspire, Rutger Mollee:

“Het was heerlijk om Edith te coachen, ze is ontzettend leergiering! Ik begreep na de coaching nog beter waarom ze een top judoka is geworden. Ze is heel coachbaar, legt de lat voor zichzelf hoog en pakt aanwijzingen snel op. Nooit bang om iets te proberen. Daardoor kon Edith haar eigen verwachtingen overtreffen. Het publiek beloonde haar na haar TED talk dan ook met een daverend applaus. Geweldig dat ze met haar spreek ervaring echt weer een next level heeft bereikt.”

Over Edith Bosch

Edith Bosch is de succesvolste vrouwelijk judoka van Nederland. In haar imposante carrière werd ze wereldkampioene, Europees kampioene en meervoudig Nederlands kampioene in de klasse tot 70 kg en won ze drie medailles op de Olympische Spelen. In 2013 won Edith het RTL 5-programma Expeditie Robinson en in 2016 bracht ze haar boek ‘Expeditie Edith’ uit. Vanuit de combinatie topsport, presteren op hoog niveau en gedragswetenschappelijke interesse is Edith zich gaan richten op coaching en presenteren over thema’s als sustainable performance, veerkracht, passie, mindfulness en work/life balance.

Voor meer info over Edith, zie: www.edithbosch.nl

Wil jij meer weten over het succes van TED talks en zelf ervaren hoe je van jouw presentatie een TED-talk kan maken? Bekijk dan onze Training Presenteren als een TED-talk of ons coachingsaanbod!
Wij geven deze training ook regelmatig in company.