Waarom Asscher de beste speech had!

Iedere maand selecteert De Nieuws BV (Radio 1) de drie mooiste speeches. Deze maand stellen Jurjen van den Bergh, oprichter van DeGoedeZaak en vast lid van het speeches-panel en Huib Hudig, speechschrijver bij Speak to Inspire de top 3 samen.


Nummer 3 – Mark Rutte solliciteert naar een internationale baan

Premier Mark Rutte gaf woensdag een speech tijdens de Algemene Vergadering van de VN. De impact van de speech is gering. Rutte was de 39e regeringsleider die sprak, op de derde dag van de vergadering. Toch vindt Huib Hudig de speech bijzonder: “Ik vind deze speech uitzonderlijk fel. Je ziet dat Rutte echt stelling wil nemen dat we niet van de kant van Trump om moeten gaan en dat we wél met elkaar moeten samenwerken.”


Jurjen van den Bergh ziet de speech als een sollicitatie naar een internationale baan, waarschijnlijk een Europese positie na de verkiezingen volgend jaar: “Dit was de dappere Rutte, die een voetnoot is in het programma, maar die voor zijn Europese collega’s een heel duidelijk statement neerzet: ik kan met jullie de multilaterale toekomst in.”


Nummer 2 – Keir Starmer zet het Labour-congres op z’n kop

De afgelopen dagen vond in Engeland het congres van de Labour-partij plaats. Een van de sprekers was Sir Keir Starmer, de schaduw-Brexit minister, de hoogste man binnen Labour die wat te zeggen heeft over Brexit. Hij zit in een ingewikkelde positie. Hij moet continu schipperen tussen de Leave-strategie van de Tories en ondertussen niet zeggen dat hij zelf in de EU wil blijven, want daarover verschilt men binnen de Labour-partij van mening.

In zijn speech bouwt Starmer op naar het punt waarop hij zegt dat een nieuw referendum en een keuze voor “Remain” – in de EU blijven – een optie is. Dat is uitzonderlijk. Dat stond niet in de geschreven tekst van deze speech, het was geïmproviseerd. Jurjen van den Bergh: “Het mooiste was: de beste spreker van deze speech was het publiek. Er kwam een staande ovatie na deze uitspraak”


Nummer 1 – Lodewijk Asscher pakt zijn moment in de Tweede Kamer

De beste speech van deze maand is afkomstig van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Tijdens de Algemene Beschouwingen hield hij een hard verhaal tegen het kabinet, maar liet ook weten dat er zaken met hem te doen zijn. Door de manier waarop hij dat deed, vinden Jurjen van den Bergh en Huib Hudig hem de beste speecher van de maand.


Het komt weinig voor dat in deze maandelijkse top 3 een speech uit de Tweede Kamer wordt genomineerd. Huib Hudig heeft daar een verklaring voor: “De Tweede Kamer is een lastige plek om een speech te houden, omdat je eigenlijk in een werkoverleg zit dat via de voorzitter loopt en iedereen je om de haverklap mag interrumperen. Asscher kreeg hier de ruimte – dat zegt wat over zijn politieke positie – maar hij wist in die paar minuten wel een sterk verhaal neer te zetten.”