Presentatietraining en -coaching

Terug

Belangrijke speech tips wanneer een naaste overlijdt

Op zo’n belangrijke en emotionele dag wil je zo min mogelijk extra stress. Je hebt niet alles in de hand, maar rond je speech kun je met een goede voorbereiding vervelende verrassingen vermijden.

Waarom?

 

1.       Ken elkaars speeches.

Wanneer je als familieleden elkaars speeches al kent is de emotie bij het aanhoren van de andere speeches op de dag van de begrafenis net iets minder. Niets zo vervelend wanneer je helemaal volschiet door de speech voor jou en jij vervolgens zelf slecht uit je woorden komt. Tranen mogen maar je wilt wel graag je verhaal goed uit de verf laten komen.

 

2.       Voorkom dubbele verhalen.

Niets zo vervelend om op de dag van de begrafenis te merken dat in de speech van je oudere broer ook die prachtige anekdote over jullie moeder een plekje heeft gekregen. De stress om ter plekke een nieuw verhaal te verzinnen bespaar ik je graag.

 

3.       Oefen!

We schrijven onze speeches vaak in stilte. Hardop voorlezen zorgt ervoor dat je slecht lopende zinnen opmerkt en dat het verhaal beter in je systeem komt. Gun jezelf die luxe, je hebt al genoeg aan je hoofd die dag.

 

Laat een reactie achter