Presentatietraining en -coaching

Terug

De vrije vrouwenstem: de stem voor een vrouw met invloed

Vrouwelijk rolmodel

Bij mijn werk als stemtrainer merk ik elke dag weer dat mijn cliënten zich makkelijk een mannelijk rolmodel kunnen voorstellen. Ze weten allemaal wel hoe ze zouden willen klinken, als Obama of Morgan Freeman bijvoorbeeld. Voor vrouwen blijkt dit erg lastig. Er lijken grofweg twee mogelijkheden te zijn; sexy/lief/klein zoals bij Katja Schuurman en Doutzen Kroes. Of streng/koel/hard zoals Hillary Clinton en Eva Jinek. Geen van beide uitersten spreekt echt aan. Een rolmodel voor een vrije vrouwenstem is zeldzaam.

Willen vrouwen geaccepteerd worden door hun volgers, dan moeten ze naast macht en autoriteit ook warmte uitstralen, blijkt uit onderzoek. Voor mannen geldt dit niet. Over mannen wordt niet gezegd dat ze bazig klinken, of pinnig. Een man is een kenner, gedreven en een vechter. Voor mannen is er ook geen equivalent van het kippenhok of het theekransje. Want bij het voetbalveld wordt geen gebruik gemaakt van die denigrerende ondertoon. Het lijkt soms doodnormaal om je negatief over invloedrijke vrouwen of groepen vrouwen uit te laten. Dat vind ik fout; vrouwen met macht zijn leuk en groepen vrouwen zijn geweldig.

Vrouwen zijn de laatste vijftig jaar meer vertegenwoordigd in allerlei beroepen. Medici, journalisten, advocaten; niemand kijkt meer op van een vrouw. Hoe zit dat dan met vrouwen en autoriteit? Hoe we in relatie tot elkaar staan is hoorbaar in de stem. Je hoort afstand, intimiteit, ondergeschiktheid of boventoon, vertrouwen of gespannenheid. De klank van je stem brengt de gevoelstemperatuur over. Hier belandt de vrouwenstem in een spagaat. We moeten warm zijn én autoriteit uitstralen, maar het lijkt erop dat we moeten kiezen. Het is onmogelijk om zowel de rol van lief ding als van een bitch uit te dragen. Bovendien: de hoer en de heks zijn allebei niet echt rollen die ik zou ambiëren.

De ruimte innemen

Het is tijd om als vrouw nu echt de ruimte in te nemen. Om geaccepteerd te worden als expert moeten we ons niet langer spiegelen aan de mannenstem. Velen van ons spreken zeer laag, lager dan de mannen om ons heen. Hiermee verklein je de zeggingskracht van het instrument. En dat kan beter! Uiteraard is de hoge, hese stem, ofwel de ‘sexy-stem’, enig om te gebruiken op gezette tijden. Maar deze is niet voor in een zakelijke omgeving.

Wat we moeten bereiken is de ‘vrije vrouwenstem’. Deze is luid. Niet door spanning of spierkracht, maar door het gebruiken van de resonansruimtes in het lichaam. Dat wil zeggen; niet je mond dichtknijpen in een glimlach, je oksels dichtknijpen, je buik inhouden. Maar souplesse en beweeglijkheid. De vrije vrouwenstem gaat zowel omhoog, als omlaag. Hoogte maakt contact, het geeft vitaliteit en energie. Het kan enorm diep en indrukwekkend zijn met de juiste resonans. Laagte geeft inhoud en veiligheid. Het kan schokken en snijden wanneer het nodig is.

In mijn ervaring geeft dit stemgebruik power, energie en ruimte. Zowel aan jezelf als aan je publiek. Het publiek zal je niet verwarren voor een bescheiden lief kind. Je lijkt niet langer de ‘tweede man’, of de brave facilitator. Ook ben je niet het object van walging, zoals de bitch of de heks. Dus wees geen prinses, maar een koningin – een vrije vrouw. De wijde wereld in!

Wil jij ook inspirerend leren pitchen terwijl je op en top vrouwelijk én zakelijk blijft? Volg dan onze training ‘Women Inspire’ gegeven door Elizabeth en Huib Hudig!

Laat een reactie achter