Presentatietraining en -coaching

Terug

Hillary Clinton moet haar ballen tonen

04_tears_lg

Blog door Simon Groen

Na de overwinningen in Ohio richt Hillary in haar speeches haar pijlen op Donald Trump. En geen moment te laat. Tot nu toe koos ze ze voor een liefdevolle aanpak: “America needs more love and kindness”. Over Trump was ze sympathiek, een beetje denigrerend. Als ze op die weg door zou gaan, zou ze van Trump verliezen.

Het is begrijpelijk dat Hillary na haar verloren campagne tegen Obama bang was om emotieloos en hard over te komen. Maar ze strijdt deze keer niet tegen Obama. Trump is een keiharde populist. Daar moet je vooral niet te sympathiek tegen doen, maar je met hand en tand tegen verzetten. Juist het feit dat Trumps kandidatuur steeds zekerder wordt, geeft Hillary een troef in handen: ze kan haar kracht tonen. En dat is wat mensen zoeken bij een leider in deze bange dagen.

Het is tijd voor Hillary om naast haar zachte kant, ook haar ballen te tonen. Een aantal vrouwen ging haar voor. Zij wonnen allemaal hun campagnes door juist dominant, humoristisch en brutaal te zijn. Hillary kan de volgende lessen van hen leren:

1. Wees onverstoorbaar
Hillary glimlacht voortdurend, iets wat al snel als angst kan worden opgevat. (Apen lachen alleen als ze bang zijn). Angela Merkel glimlacht zelden, daarmee is ze een stuk gevaarlijker en geloofwaardiger. In deze speech van 5 kwartier lacht ze slechts één keer (1:10:28s)

2. Toon je verontwaardiging
Margaret Thatcher, de Iron Lady doet geen enkele moeite om negatieve emoties weg te moffelen. Ze gebruikt haar woede juist om haar geloofwaardigheid te vergroten. Dat mag Hillary best wat meer doen.

3. Straal gezag uit
Zelfs als de Braziliaanse president Dilma Rousseff een keer onzin praat, blijven haar sterke oogcontact en krachtige gebaren een schoolvoorbeeld van overtuigende lichaamstaal.

4. Gebruik humor
Niet voor niets prijkt de speech van deze dame op de eerste plek aller tijden in de American Rhetoric. Barbara Jordan straalt gezag uit, maar gebruikt ook een ander wapen: humor. Dáár kan Hillary ook wel wat van gebruiken.

Hoog tijd voor Hillary om een nieuwe weg in te slaan. Als je de verkiezingen wilt winnen, moet je het spel meespelen. En dat betekent dat je ook af en toe je tanden moet laten zien. Om the Donald te verslaan, is een sterke vrouw nodig!


Meer weten over presenteren? Lees onze wekelijkse tips, of bel: 020-4204068