Presentatietraining en -coaching

Terug

Wat kunnen sprekers leren van de paus?

Wat kunnen sprekers leren van de paus?

pope

De nieuwe paus Franciscus I heeft over de hele wereld harten veroverd door zijn uitmuntende spreekvaardigheid. Wat kunnen managers en politici van hem leren? Hieronder 4 tips.

1. Spreek de taal van je publiek. “Buona sera” zei de paus, toen hij net verkozen was. Een simpele ‘Goedenavond’ in het Italiaans. Met deze alledaagse begroeting gaf hij meteen aan hoe hij zijn ambt zou gaan vervullen. Geen hocus pocus, maar woorden die iedereen begrijpt

2. Benoem wat bij mensen leeft. In zijn nieuwjaarsspeech beschreef hij de situatie in de brandende wereld: “Hebben mensen geen hart meer?” Hoewel de nieuwjaarsspeech altijd in teken van wereldvrede staat werd deze speech erg goed ontvangen. De paus werd regelmatig onderbroken door applaus.

3. Gebruik een treffende vergelijking. De paus beschuldigde de machtshebbers in het Vaticaan van “spirituele alzheimer”. Deze catchphrase werd meteen opgepikt.

4. Wees in het moment. Je goed voorbereiden is essentieel, maar een oprechte glimlach is natuurlijk onbetaalbaar (zie foto).

Laat een reactie achter