Hoe krijg je de nieuwe strategie vertaald en verteld?

Er is een nieuwe visie of strategie. Maar hoe krijgen we die op een aansprekende manier bij onze mensen? Een vraag die verschillende bedrijven de afgelopen periode bij Speak to Inspire neerlegden en die we telkens in samenwerking met de klant invulden.

Hier lees je de ervaringen van Bartho Boer (Directeur Communicatie NS), Henriette de Hoog (Senior communicatieadviseur NS) en van Gijsbert Bary (HR Business Consultant ABN AMRO ABF).

Storytelling over strategie

Speak to Inspire heeft samen met ons de Week of the Storytelling georganiseerd. We stonden voor de uitdaging om onze nieuwe strategie via alle leidinggevenden in korte tijd bij alle mensen te krijgen. Hiervoor hebben we in één week in 4 landen voor 80 leidinggevenden de storytelling training in combinatie met het maken en oefenen van ieders eigen verhaal bij deze nieuwe strategie gedaan.

Speak to Inspire heeft daarbij op drie vlakken zijn top professionaliteit laten zien. 1) praktisch organisatorisch om dit in één week te fixen, 2) challenging op de content en wijze van communicatie naar de organisatie 3) vernieuwend en uitermate leerzaam tijdens de training zelf.

Het continue blijven vertellen van jouw eigen verhaal wordt en is een steeds belangrijkere competentie binnen leiderschap. Iets waarop je moet blijven trainen, waarbij Speak to Inspire te juiste mensen en tools heeft hierbij te begeleiden.

Gijsbert Bary – HR Business Consultant ABN AMRO Commercial Banking

De NS visie van papier naar praktijk

“‘Samen maken wij Nederland bereikbaar. Voor iedereen.’ Die visie hebben we bij NS ontwikkeld na gesprekken met meer dan 2.000 collega’s. Papier is geduldig, maar onze collega’s en reizigers niet. Die willen horen wat dit gaat betekenen. Daarom wilden we dat 200 leidinggevenden, die vooropgaan in de verandering, deze toekomstvisie zouden vertellen aan hun teams. Een echt verhaal met een duidelijke boodschap; dichtbij en persoonlijk. Een verhaal waar anderen in het bedrijf zich in kunnen verplaatsen en warm van worden.

Hoe dat aan te pakken? Eerst hebben we met Speak to Inspire een op maat gemaakte presentatietraining ontwikkeld, gericht op het vertalen van de nieuwe toekomstvisie van NS naar een eigen verhaal. Vervolgens heeft Speak to Inspire een train de trainer gegeven aan Bartho, mijzelf en vijf collega’s van afdeling Communicatie. Laatste stap in de voorbereiding: als deelnemer meedraaien in de eerste paar trainingen die Speak to Inspire ten voorbeeld gaf. Zodat wij uiteindelijk de training zélf aan leidinggevenden konden geven.

We leerden hoe ze collega’s kunnen helpen om hun boodschap relevant te maken voor hun specifieke afdelingen. Hoe dat in een aansprekend verhaal te gieten. En hoe dit met verve te vertellen.

Dan de vuurdoop. Zolang het bij feitelijke informatie blijft, verloopt de eerste training soepel. Moeilijker wordt het om er een persoonlijke draai aan te geven. ‘Ik heb geen idee hoe ik moet beginnen!’, roept Jan, leidinggevende van een groot team financials bij NS. Hij oefent een tweede keer, en met wat tips uit de groep wordt het beter. Bij de derde keer is het duidelijk: het verhaal slaat pas aan nu hij de voorbeelden echt en persoonlijk maakt. Geen managementpraat, maar gewoon zeggen waar je zelf tegenop ziet. Juist door de reacties van zijn collega’s overwint hij zijn schroom.

De feedback over de trainingen was heel positief. Om één van de deelnemers te citeren: “Ik had geen idee hoe ik moest beginnen, maar heb geleerd om een persoonlijke draai aan het verhaal te geven zodat je makkelijk begint en meteen op de goede golflengte zit.” Zo kregen de managers het zelfvertrouwen om de nieuwe visie uit te dragen. En krijgen onze teams de inspirerende leidinggevende die ze verdienen. Een groot succes.

Bartho Boer – Directeur Communicatie NS en Henriette de Hoog – Senior communicatieadviseur NS.

Wil jij de nieuwe strategie voor 2019 echt laten landen binnen jouw organisatie, dan helpen we jullie graag! Neem contact met ons op via info@speaktoinspire.nl of 020-4204068.