Winnen is te organiseren!

De zaalopstelling

Blog van Rutger Mollee

Je speech is klaar. De inhoud is scherp.Je hebt hem drie keer naar tevredenheid geoefend: je bent er helemaal klaar voor!Nu nog zorgen dat de omstandigheden om te stralen optimaal zijn.

De zaalopstelling doet ontzettend veel voor jouw succes.

3 tips:

Voorkom een slotgracht


Bij met name grotere zalen met losse stoelen is de afstand tussen het podium en de eerste rij vaak veel te groot. We noemen dat een “slotgracht”. Het is dan moeilijker om contact te maken met je publiek.
Oplossing: haal de achterste twee rijen naar voren en verklein zo de afstand tussen jou en je luisteraars.

De valkuil van de cabaret opstelling


Een cabaret opstelling klinkt gezellig, maar heeft grote nadelen. Je publiek zit hier aan ronde tafels en bijna de helft zit dus met zijn of haar rug naar je toe. Vraag de dagvoorzitter voor jouw speech of mensen hun stoel omdraaien. Kijkt makkelijker voor hen en jij staat niet tegen ruggen te spreken.

De stoelen-bijzet-truc


Hoeveel mensen komen er? ‘Tweehonderdvijftig,’ zegt de organisatie.
Reken op een last minute no show van minstens 10%.
Zet in dat geval de achterste 25 stoelen op stapels aan de zijkant. Op die manier voorkom je een lege eerste rij want we weten uit ervaring: die rij blijft vaak het langst leeg. Komt als door een wonder toch iedereen opdagen dan zijn die gestapelde stoelen er zo weer bijgezet en ontstaat er dat lekkere “uitverkocht” sfeertje.

Succes!

Meer weten over presenteren? Lees onze wekelijkse tips, of bel: 020-4204068.