Wat kunnen jonge sprekers ons leren?

Blog door Rutger Mollee

Leiderschap. Boeken worden er over volgeschreven. Van Coveys “7 habits” tot “Wie heeft mijn kaas gepikt?” Gek genoeg gaat het bijna nooit over je talent als spreker. Terwijl een speech of presentatie een uitstekend middel is om jezelf op de kaart te zetten.

In het Nederlands onderwijs was hier vroeger weinig plaats voor. Hoeveel spreekbeurten deed jij op je basisschool, en op je middelbare school? Gelukkig wordt dat steeds meer. Boekenbeurten, krantenbeurten & spreekbeurten: kinderen oefenen veel en krijgen er lol in. En dat zien we terug.

Onlangs was ik dagvoorzitter bij de Young Captain Award 2015. Daar viel me weer eens op dat jonge sprekers vaak meer inspirerende presentaties geven dan oudere leiders. Wat kunnen we van hen leren?

1. Durf je kwetsbaarheid te tonen
Een gouden regel in ons vak is dat hoe naakter een spreker zich durft te geven, hoe meer het publiek van hem of haar kan houden. Neem deze talk van Amy Purdy, op haar 19e verloor ze haar beide benen en vandaag…..is ze een snowboard pro. In deze talk neemt Amy ons mee door diepe dalen en grote hoogten.

2. Wees open-minded
Om je publiek te inspireren, moet je originele ideeën hebben. Die krijg je niet als je jezelf opsluit in een ivoren toren. Ga de (digitale) wereld in, ontdek, leer en communiceer erover. Zoals Jaimi Jongejan, een 15 jarige Vlogger die de oudere kijkers oproept nieuwsgierig te zijn naar Vloggen, Social Media en de kansen van het internet.

3. Neem jezelf niet te serieus
Door humor komt je verhaal beter over. Je komt meteen op het terrein van de emoties, en je wint sympathie. En je versterkt ook de band tussen de mensen van het publiek onderling, want die hebben samen gelachen. Bovendien geeft humor aan dat jouw presentatie niet al te zware kost wordt. Vaak een hele opluchting voor je publiek! Een voorbeeld is deze geestige sketch van Martijn Koning.

Spreken in het openbaar zou moeten worden opgenomen in alle boeken en leergangen over leiderschap. Verbaal meesterschap is de hefboom waarmee je je andere talenten in de etalage kunt zetten. Belangrijke voorwaarden zijn positieve begeleiding en vertrouwen. Er is geen groter cadeau voor een kind, dan dat het vol vertrouwen zijn stem kan laten horen.

Sprekers hebben de toekomst!

Meer weten over presenteren? Lees onze wekelijkse tips, of bel: 020-4204068