Vier tips voor een inspirerende event presentatie

Een goede event presentatie gaat over veel meer dan informatie delen. Als publiek willen we dat de spreker ons verrast, vermaakt, zichzelf laat zien en ons onderdeel laat voelen van zijn verhaal. 

Dat is nogal wat, zeker als je geen professionele spreker bent. Nu verwacht niemand een perfect score, maar langdradige, monotone, of te zenuwachtige sprekers kunnen je event wel ondermijnen.

Onnodig. Want met de juiste ondersteuning kan iedereen leren inspireren.

Daarom hier vier tips voor het geven van een inspirerende presentatie:


Tip 1: Maak je idee belangrijk voor je publiek

Dat jij je eigen idee interessant vindt is natuurlijk een voorwaarde, maar je moet ook zorgen dat je publiek het als belangrijk ervaart! Dus vertel waarom je idee voor hen relevant is en waar het hun wereld raakt. In haar bekende TED talk over Super Chicken start Margaret Heffernan krachtig door meteen duidelijk te maken waarom deze kippen belangrijk zijn voor iedereen die bij een bedrijf werkt.

Tip 2: Maak verbinding met de mensen in de zaal

“People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel”, luidt het beroemde citaat van schrijver, zangeres, danseres, en hoogleraar Maya Angelou.

Een goede spreker weet zijn publiek dan ook op een emotioneel niveau te raken. Door feiten af te wisselen met voorbeelden en verhalen. En door effectief om te gaan met de zenuwen en stress die bij de spotlight komen kijken. Zodat je voelt wat je zegt en het contact durft aan te gaan met de zaal.

Obama laat zien hoe je ook in een gigantisch stadion een sterke verbintenis met je publiek kunt aangaan.

Tip 3: Ondersteun je verhaal met beelden

Overvolle slides zijn echt een no go. Als je al iets wilt laten zien (want: less is more), kies dan voor schermvullende beelden, die je verhaal op het juiste moment kracht bij zetten. Denk aan de beroemde TED-talk waarin de statistieken-goeroe Hans Rosling mythen ontkracht over zogenaamde “ontwikkelingslanden” met het drama en de urgentie van een sportcommentator.

Tip 4: Oefenen, oefenen, oefenen

Vergis je niet; aan een goede presentatie gaat soms maanden voorbereidingstijd vooraf. Eerst een heldere en inspirerende verhaallijn construeren en daarna grondig oefenen. Dus ook al heb je een overvolle agenda: maak tijd vrij. Veel sprekers doen die voorbereiding overigens vaak niet alleen, maar werken samen met een coach of regisseur. Zoals Brits fotograaf en fotojournalist Jimmy Nelson, die voor TED Global werd gecoacht door onze eigen Huib Hudig.

Wil je zeker weten dat de sprekers op jouw event een onvergetelijke presentatie neerzetten? Waardoor iedereen geïnspireerd naar buiten wandelt en de event-doelen worden behaald?

Wij hebben jarenlange ervaring in het coachen en trainen van sprekers voor grote podia en kleinere settings.

Bel of mail ons, we bespreken graag hoe we kunnen helpen!