Storytelling: hoe maak je het spannend?

Blog door Huib Hudig

‘Hoe gaat dit aflopen?!’

‘Vertel verder, snel!’

Bij iedere goede film die we ooit hebben gezien, ieder verhaal dat we hebben gehoord, gaan die gedachten door ons heen. We zitten ín het verhaal, we willen per se weten hoe het afloopt.

Verhalen zijn, dat is wetenschappelijk bewezen, de beste manier om informatie over te dragen. Mensen zijn de enige wezens die informatie kunnen overdragen via een secundaire wereld in onze hersens. Maar mensen zullen pas echt naar jouw verhaal luisteren als je het belangrijk maakt, als je spanning oproept. Hoe doe je dat? En hoe kun je dit toepassen in je presentatie?

1. Creëer een wereld met beelden en details
Zorg dat het publiek zich kan inleven door objecten, geuren en kleuren te benoemen. Door veel details te geven gaan mensen zich identificeren met het verhaal. Spreek dus niet over een agrarisch bedrijf, maar over een kippenboerderij. Bill Clinton vertelde bij de herdenkingsbijeenkomst van Helmut Kohl over hoe die hem meenam naar zijn favoriete restaurant in Washington.

2. Zorg dat er een probleem is, en verhoog de inzet
Op het moment dat alles goed gaat, wordt het saai. We willen drama! Dus zorg dat er iets mis dreigt te gaan, en verhoog de inzet. Probeer ook in jouw presentatie een dreiging, een obstakel te schetsen en maak het invoelbaar. Jimmy Nelson, gecoached door Speak to Inspire, vertelde bij TEDx Amsterdam hoe hij zich uit een penibele situatie redde.

3. Werp vragen op
Geef je informatie stap voor stap vrij. Daarmee houd je de spanning vast, en maak je je publiek hongerig. Denk aan deze TED Talk van generaal Van Uhm. Door vragen op te roepen houdt hij het publiek actief. Hij toont zijn geweer en zegt: ‘I chose this instrument. I chose the gun.’ Het publiek denkt: waarom? Al die vragen lijden naar zijn kernboodschap: ‘I chose the gun to stand up for the freedom we have.’

Spanning werkt. Door beeldend te spreken, te zorgen voor dreiging en vragen op te werpen, hou je je luisteraars erbij. Probeer het maar eens, je publiek zal aan je lippen hangen.

Meer leren over de kunst van storytelling? Meld je hier aan voor onze gratis workshop of neem contact met ons op via 020-4204068/ info@speaktoinspire.nl