“Niet alleen communiceren met woorden, maar een gevoel overbrengen”

Speak to Inspire interviewde Edith over haar ervaring als spreker in het openbaar en wat de coaching ter voorbereiding van haar TED talk haar gebracht heeft.


Klant
Edith Bosch is de succesvolste vrouwelijk judoka van Nederland. Tijdens haar imposante carrière werd ze wereldkampioene, Europees kampioene, meervoudig Nederlands kampioene in de klasse tot 70 kg en won ze drie medailles op de Olympische Spelen. In 2013 won Edith het RTL-programma Expeditie Robinson en in 2016 bracht ze haar boek ‘Expeditie Edith’ uit. Vanuit de combinatie topsport, presteren op hoog niveau en gedragswetenschappelijke interesse is Edith zich gaan richten op coaching en presenteren over thema’s als sustainable performance, veerkracht, passie, mindfulness en work/life balance.

Event
TEDxMaastricht. TEDx sprekers worden uitgenodigd om ‘de presentatie van hun leven’ te geven over ‘ideas worth spreading’.

Waar ligt voor jou de kracht van een goede presentatie?
“Voor mij is het belangrijkste om mensen te inspireren. Om als spreker goed na te denken wat je het publiek komt brengen. What’s in it for them? Dat betekent niet dat je altijd iedereen kan pleasen, maar als je één persoon een nieuw perspectief hebt gegeven of hebt weten te raken, is dat al geweldig!”

Waarom ben je gestart met een presentatie coach van Speak to Inspire?
“In mijn huidige werk spreek ik veel op events, organisaties en op televisie, maar een TED talk is toch weer iets anders. Er geldt een strak format waarin ik mijn verhaal in maximaal 12 minuten mag vertellen. Ik moest de kunst van het weglaten leren. Hoe kom je tot je kernboodschap en vertel je dit met minder woorden? Daarnaast is er bij TED talks minder contact met het publiek mogelijk waar ik normaalgesproken graag gebruik van maak.

Wat hebben de coaching sessies met Rutger jou opgeleverd?
“Samen met Rutger Mollee, mijn coach van Speak to Inspire, heb ik mijn verhaal met persoonlijke ervaring kleur gegeven. Ook heeft hij me waardevolle feedback gegeven op mijn voordracht. Ik vond het fijn om een coach te hebben die objectief naar mijn presentatie keek en de puntjes op de í zette. Met zijn scherpe oog wees hij me op de finesse van kleine gebaren, stiltes laten vallen, rust nemen, je gevoel in het verhaal leggen. Presenteren gaat niet alleen om communiceren met woorden, maar daar komt zoveel meer bij kijken: gevoel overbrengen, inspireren, je open stellen. Dat is voor mij echt de meerwaarde geweest van mijn coaching. Ik kan daar niet genoeg feedback op krijgen. Het kan namelijk altijd beter!”

De kijk van de coach
Rutger Mollee: “Het was heerlijk om Edith te coachen, ze is ontzettend leergiering! Ik begreep na de coaching nog beter waarom ze een top judoka is geworden. Ze is heel coachbaar, legt de lat hoog en pakt aanwijzingen snel op. Nooit bang om iets te proberen. Daardoor kon Edith haar eigen verwachtingen overtreffen. Het publiek beloonde haar na haar TED talk dan ook met een daverend applaus. Geweldig dat ze met haar spreek ervaring echt weer een next level heeft bereikt.”

Organiseer je binnenkort een event en denk je dat jouw sprekers ook kunnen profiteren van presentatie coaching? Neem contact met ons op, we bespreken graag hoe we kunnen helpen!