Het WK Powerpoint Karaoke: een paar lessen

Gisteravond waren we met het Speak team getuige van het “WK PowerPoint Karaoke” in Boom Chicago. Acht deelnemers streden om de felbegeerde beker. Format: 6 minuten improviseren met een door de zaal bedacht onderwerp en een bestaande PowerPoint presentatie over totaal iets anders.

Naast mooie entertainment, ook voor ons vak interessant. Waarom krijgt de ene spreker het publiek mee en is het bij de ander voor iedereen een lijdensweg? Lees hier onze lessen.

1. Energy = key

Als publiek kijk je toch eerst even de kat uit de boom. Wat voor vlees hebben we in de kuip? En al vrij snel weet je: dit gaat goed komen, of juist niet. De sprekers die direct volle bak geven en hun ziel en zaligheid in de onzin stoppen die ze uitkramen, daar voelen we ons ‘veilig’ bij. Waardoor we alles wat ze vervolgens doen, ook positiever waarderen. Dus ook al voel je het niet helemaal, ga all out. Fake it till you feel it. Het zet de toon.

2. Speel met je stem

Pauzes, nadruk leggen, hoog, laag, snel, langzaam. De stem bepaalt de sfeer, de dynamiek. Het is de filter waardoor we de tekst interpreteren. En ook hier geldt: je kunt weinig zeggen en toch maximale spanning opwekken, puur en alleen door het gebruik van je stem.

3. Betrek je publiek

Je hoeft het niet alleen te doen. En het publiek doet graag mee. Door de interactie te zoeken, krijg je ideeën aangereikt, creëer je adempauze en kun je op een natuurlijke de afslag die je genomen hebt en die niet werkt afbreken en het over een andere boeg gooien.

Wil je ook beter leren presenteren? Neem dan contact met ons op.