5 tips voor een winnende pitch

Blog door Rutger Mollee

Pitchen, we doen het steeds vaker. Wat is een pitch eigenlijk? Een korte presentatie met een duidelijk doel, namelijk iets aanprijzen of verkopen. Denk aan een salesverhaal van een consultant voor een opdracht bij een klant. Een wedstrijd waar een ondernemer moet spreken voor een vakjury. Een korte presentatie op een bijeenkomst van je bedrijf waar je jouw afdeling promoot.

Waar gaat het vaak mis? Pitches zijn vaak te saai, of te klungelig. Of juist leuk, maar mensen vergeten achteraf waar het over ging, of de jury raakte niet overtuigd. Hoe maak je van jouw pitch een succes? Speak to Inspire geeft geregeld pitch training aan bedrijven en topmanagers. Hierbij een aantal tips die jouw pitch winnend zullen maken.

1. Verras je publiek, het liefst met interactie


Kun je een manier verzinnen om meteen je publiek bij de kladden te pakken, door ze iets te laten doen, of te laten beleven wat ze niet verwachten? Don Draper wist dit in Mad Men treffend te doen tijdens zijn pitch.

2. Maak het urgent voor je luisteraar


Wie zit er in de zaal? Waarom is deze pitch belangrijk? Spreek een probleem of essentie uit die voor de mensen in de zaal urgentie heeft. “Organiseer jij ook wel eens een congres waar je ziet dat sommige sprekers totaal niet uit de verf komen?” Zo roep je herkenning op bij je gesprekspartner en verbindt die zich aan je. Er is immers geen congresorganisator die deze situatie niet meemaakte.

3. Formuleer en herhaal je boodschap


Wat wil je in 1 zin vertellen? Doe dat aan het begin en aan het einde van je pitch, het liefst in de vorm van een ronkende oneliner. Gegarandeerd dat de boodschap blijft hangen, zoals bij deze reclame van Old Spice.

4. Oefen en bereid je voor op vragen


We zien geregeld gebeuren dat de pitch een sterk verhaal is, maar toch niet overkomt doordat hij niet goed is geoefend. Wat we ook geregeld zien gebeuren is dat de pitch als een tierelier loopt, maar er geen antwoord is op vragen van de jury of mensen in de zaal en dat de pitch alsnog wordt verloren. Onderstaand filmpje van Dragon’s Den maakt pijnlijk duidelijk wat er kan gebeuren.

5. Tot slot: blijf binnen de tijd


Meten is weten! 130 woorden is 1 minuut spreektijd. Een elevator pitch telt gemiddeld 118 woorden. Binnen een minuut roep je werkelijke interesse op om samen nog eens rustig door te praten over jouw propositie.

Het geheim van iedere geslaagde pitch is voorbereiding. Kies van tevoren of je de pitch gaat doen of niet. Als je het doet: laat dan niets aan het toeval over en bereid het zo goed voor dat het lijkt alsof het allemaal vanzelf gaat.

Samen met ons werken aan je pitch? Bel ons (020-4204068) of lees onze wekelijkse tips.