Wat kun je doen als je een blackout krijgt?

Speak to Inspire oprichter Huib Hudig werd geïnterviewd door Editie NL op RTL voor een item over blackouts. Dit naar aanleiding van zangeres Suzan die haar tekst vergat tijdens de uitzending van Eva Jinek. Een uiterst onprettige ervaring, die hij zelf ook wel eens heeft meegemaakt. Hij stond in de studio van BNR en was ineens helemaal de kluts kwijt. "Waar was ik eigenlijk? Waar ging dit interview over? Gelukkig kwam ik bijtijds bij zinnen en merkte niemand er iets van."

Bij Speak to Inspire komen we dit geregeld tegen bij sprekers die we coachen: de angst om een blackout te krijgen. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen die echt helpen.

1. Het werkt goed om je tekst (grotendeels) uit te schrijven. Op die manier maak je keuzes over wat je gaat vertellen, zodat je op het podium niet afdwaalt en bijten de woorden zich vast in je brein.

2. Neem de tijd om van tevoren goed te oefenen. Liefst ook een keer voor een publiek of ander persoon. Zo krijg je meer vertrouwen en ga je er misschien zelfs zin in krijgen :)

3. Misschien wel het belangrijkste: zorg dat je de tekst of steekwoorden op een kaartje of papiertje bij je hebt. De gedachte dat je ergens op terug kunt vallen zorgt er meestal voor dat je hem helemaal niet hoeft te gebruiken.

Zelf neemt Huib altijd zijn aantekeningenschriftje mee als hij op de radio of tv is. En hij heeft sindsdien nooit meer een blackout gehad...

Daarnaast helpt het natuurlijk om presentatietraining te volgen. Zo raak je vertrouwd met op het podium staan. We doen oefeningen voor het maken en onthouden van spreekteksten. Daarnaast werken we aan een ontspannen mindset o.a. door meditatie en ademhalingsoefeningen, wat veel resultaat oplevert.

Meer weten?

Bel of mail ons; we bespreken graag hoe we kunnen helpen!