Presentatietraining en -coaching

Terug

En de speech van het jaar 2022 is…

Op Tweede Kerstdag, toen half Nederland nog aan het kerstontbijt zat, schoven panelleden Julia Wouters, Huib Hudig en Jurjen van den Bergh aan bij De Nieuws BV op NPO Radio 1. Samen met Patrick Lodiers werden de beste en opvallendste speeches van het jaar besproken. Uiteraard kwamen ook de indrukwekkende speech van Rutte over het slavernijverleden en de kerstboodschap van de koning aan de orde.

Maar uiteindelijk kon er natuurlijk maar één man de winnaar zijn: Vlodymyr Zelensky. Tussen alle ellende door een hedendaags sprookje, dit onwaarschijnlijke verhaal van de voormalige tv-acteur, die president werd en zich tot ieders verbazing – niet in de laatste plaats die van Poetin zelf – ontpopte tot een onverzettelijke strijder voor een vrij Oekraïne. Hij heeft dit jaar vele speeches gehouden die de eerste prijs zouden hebben verdiend, zoals de urgente en doorleefde speech die hij onlangs hield bij het Amerikaanse congres. Uiteindelijk werd gekozen voor zijn eerste grote speech, de videoboodschap waarin hij het Russische volk in haar eigen taal toesprak en vele harten wist te veroveren.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

In dit ijzersterke optreden ontkrachtte hij een aantal van de ‘frames’ van Poetin over de ‘nazi regering’ in Kiev. Zelensky doet een oproep tot vrede, onderstreept de verbroedering tussen de Russische en Oekraïense volkeren en zet zijn geloofwaardigheid neer, o.a. door te vertellen over zijn eigen grootvader die streed voor het Rode Leger.

Nog steeds weet hij tot ons door te dringen, nog steeds zijn zijn speeches actueel, nog steeds wordt zijn boodschap gehoord. Nu al één van de grote sprekers van de geschiedenis. Dames en heren: Vlodymyr Zelensky!

Bekijk en -luister hier terug hoe het speechpanel de ontwikkeling van Zelensky als redenaar in het afgelopen jaar onder een vergrootglas legt.